3 СТЪПКИ ЗА УСПЕШНА КАРИЕРА ВЪВ ФРИЗЬОРСТВОТО

Eдин велик човек е казал, че успехът прилича на дълъг маратон и е резултат от 1% талант и 99% упоритост. Но в това лудо надбягване с живота, бихме добавили и още нещо, което ще те отведе успешно до финала. Подготовката за изборите, които правиш и решенията, които вземаш. Тази статия приканва да организираш вярата си в успеха и ти дава умението да разпознаваш важните моменти, които ще превърнат фризьорството във вдъхновяваща кариера.

1. Изборът. Да имаш собствен салон или да търсиш развитие в по-голям екип?
В дългата си кариера задавахме много въпроси на обучаващите се. Какво ще правите след курса, за какво мечтаете? Може би сами се досещате за отговора – близо 99% от завършващите курсове за фризьорство бързат да отговорят, че нямат търпение да отворят свой собствен салон. Дори веднага след завършването или максимум след година-две практика. Усърдно посочват и броя новооткриващите се салони, но замислено се умълчават, когато чуят статистиката за това колко от тях затварят или се предотдават само след от 6 месеца до 1 година. Недоумяват как всъщност няма значение колко добри професионално са те самите, а успехът на бизнеса може изненадващо да зависи от уменията на колегите ти и начина, по който ги управляваш като екип. Административната регулация и стартовата инвестиция за отварянето на малък салон с до 2 работни места в България не са големи и правят това да изглежда общодостъпно. Някак лесно, нали? Но именно тази привидна лекота и масовост отнемат мечтата и я правят уязвима. Точно тя ражда еднотипни салони с еднаква големина, обзавеждане и оборудване, липса на елементарни административни процеси и бизнес план, ретро комуникация с клиентите и отсъствие на въображение и вдъхновение.

Алтернативата е старт на работа в утвърден салон или верига с динамична и амбициозна среда, която ще ви развие като професионалист. Капсулирането в собствен малък салон с екип от не повече от двама фризьори може да изглежда комфортно на пръв поглед, но това убива трайно стремежа за развитие, амбицията и в крайна сметка професионалното израстване. В началото на кариерата и в моменти, в които тя има нужда от мотивация основен приоритет е намиране на работа в среда, която предоставя възможности за учене и натрупване на така важния професионален опит. Работата в успешен и развит салон с поне 3-4 фризьора екип ще издигне професионалните умения и знания на съвсем друго ниво. Наистина добрите салони ще предложат множество програми за развитие на таланта, артистични проекти, лидерски позиции, които ще бъдат истински трамплин към вдъхновяваща кариера във фризьорството с безброй възможности.

Габриела Христова, Inspire Ambassadors Lead & Manager:Бях се записала да уча в УНСС, но още тогава знаех, че не това е моят път, а фризьорството. Да имам салон е нещо, за която мечтаех още в началото. Имах и средствата да осъществя тази мечта веднага след като завърших. Избрах обаче да израсна като личност и професионалист преди да предприема тази важна стъпка. Днес, 4 години по късно имам салон, който е сред най-успешните салони в София, както и екип от невероятни професионалисти, с които се гордея ." Вижте цялата история на Габи тук.

2. Селекция на салони и правилната среда
За да видиш какъв ще бъдеш след 5 години, погледни колегите си. Изборът на правилната среда (салон) е изключително важен. В тази среда ще прекараш следващите няколко години и тя ще те формира като професионалист. След семейството, което винаги стои на първо място, идва именно работната среда - колеги, клиенти, работодател, които ще са най-важният фактор за развитието и често ще бъдат мерило за успеха. Как да направиш правилен избор на средата? Нужно е да отделиш време за проучвания на салона като на първо място поставиш най-важните за теб критерии. 

Михаела Кочева, Inspire Ambassador & Преподавател: “ Работила съм в много салони, включително и в Лондон, но сега осъзнавам, че това беше просто работа. В сегашния си салон открих визия за фризьорството такава, каквато винаги съм си представяла, че трябва да бъде. Тя те приласкава, подкрепя, вдъхновява да направиш следващата крачка. Тук откривам себе си, във вниманието към детайла, в прецизността с която подхожда всеки един от нас и в отношението към всеки един клиент." Вижте къде работи Михаела и научете повече за нейната история тук. ”

Борис Вангелов, Inspire Ambassador § Brand Expert: “Светът на Inspire е атмосферата, създадена от професионалисти визионери. Inspire създава уникална екипна среда, разкрива таланта и влага ежедневно в най-добрите таланти в бюти индустрията в България.”. Повече за вдъхновението и цялата история на Борис вижте тук. 

Селектирали сте салоните, които отговарят на критериите и е време за действие. Jobs.bg е най популярната платформа за обяви за работа и там можете да кандидатствате в избрания салон (за да се ориентирате в стила на представяне на информацията и какво да търсите, можете да видите текущите обяви на Inspire - за фризьор или за стажант). Ако салонът няма активна обява в Jobs или Фейсбук, това не е проблем. Бъдете проактивни, пишете на страницата, че се интересувате от възможността да станете част от екипа им. Мениджърите на такива салони обичат целеустремените, амбициозни и проактивни хора, ще харесат това и най-вероятно ще се свържат бързо с вас. Какво да попитате на интервюто и как да го тълкувате?

3. Съзнание за важните неща, промени себе си.
Фризьорството може да бъде много доходоносна професия. В успешните салони доходите на развитите фризьори могат да са сравними с доходите на повечето мениджъри на отдели в големи компании. Начинаещите фризьори в успешни салони също просперират бързо. Но никой от тях не го прави, заради парите. Погрешно е мисленето, че за фризьорите най-важни са парите. Поне за истинските такива. За тези хора, които са изрисували ножицата в сърцето (или на ръцете си) най-важното нещо е вдъхновението и мисията да създават нещо красиво, извън теб, да даряват усмивки и красота всеки ден. Именно това ги води напред, а съответното заплащане и възнаграждение за професионалното им развитие неизменно следва.

Яница Томова, Inspire Ambassador & Manager: “Фризьорството е въображение! Харесва ми да мисля творчески, харесва ми да си представям косите на клиентите по време на диагностиката, а след това и да ги сътворявам. Доказвам всеки ден на себе си, че аз мога, именно това ме вдъхновява повече. Избрах професията, защото това е най–голямата ми страст – косата, и най-вече да творя...."Виж цялата история на Яница тук.

Казват, че много хора пропускат възможностите в живота си, защото са маскирани като работа. Въвлечени в забързаното ежедневие и рутина много често за фризьорите това става просто работа и те загубват страстта към професията. Онази мечта, която ги е накарала да посегнат към ножицата. Правилната среда е тази, която ще те вдъхновява ежедневно и няма да позволи угасването на тази страст. Идеята да бъдеш част от идея, концепция, от нещо, по голямо от теб - това осмисля рутината и придава друго значение на рутината, превръщайки го от просто разтваряне на тубичка боя в мисия. Кръстоносен поход и мисия за красота, в която преоткриваш себе си и виждаш нещата под различен ъгъл.

Денис Якимов, Inspire Ambassador & Преподавател: “В Inspire съм от самото начало, започнах веднага след завършването си и в началото за мен това беше просто работното ми място, бях недоверчив, всичко ми звучеше прекалено невероятно и прекрасно, за да повярвам, че е истина. В последствие се превърна във втори дом, в училище, в нещо много повече от салон, в който работя. Средата, хората, екипът тук промени мирогледа ми, накара ме да погледна на живота под един друг ъгъл, от който да видя нещата различно, да повярвам в мечтите си, да се развивам, да се опозная и да се приема, да се изразявам, да откривам вдъхновения ежедневно и да вярвам, че всичко е възможно, когато си фокусиран и отдаден на истински важните неща. Научете повече за вдъхновението на Денис и цялата история тук. ”

Джулия Георгиева, Inspire Ambassador & Manager: “ Когато тръгнах по този път, не осъзнавах всъщност колко е трудно, колко отговорна професия е и как ще ме промени. Днес, след много години като фризьор смело мога да кажа, че съм много щастлива, че последвах мечтата си да бъда фризьор толкова упорито, колкото и да ми е било трудно понякога, бях упорита и никога не се отказвах.Това е изкуството в нашата професия и това че сутрин ставам с усмивка за работа и отивам с желание е най-хубаво. Повече за вдъхновението, работата с усмивка и цялата история на Джули тук.