Card image
31
Май

3 стъпки за успешна кариера във фризьорството

Истории за вдъхновяващ старт или възраждане на кариерата – прочети това, което често остава между редовете.

Един велик човек е казал, че успехът прилича на дълъг маратон и е резултат от 1% талант и 99% упоритост. Но в това лудо надбягване с живота, бихме добавили и още нещо, което ще те отведе успешно до финала. Подготовката за изборите, които правиш и решенията, които вземаш. Тази статия приканва да организираш вярата си в успеха и ти дава умението да разпознаваш важните моменти, които ще превърнат фризьорството във вдъхновяваща кариера.

1. Изборът. Да имаш собствен салон или да търсиш развитие в по-голям екип?

В дългата си кариера задавахме много въпроси на обучаващите се. Какво ще правите след курса, за какво мечтаете? Може би сами се досещате за отговора – близо 99% от завършващите курсове за фризьорство бързат да отговорят, че нямат търпение да отворят свой собствен салон. Дори веднага след завършването или максимум след година-две практика. Усърдно посочват и броя новооткриващите се салони, но замислено се умълчават, когато чуят статистиката за това колко от тях затварят само след от 6 месеца до 1 година. Недоумяват как всъщност няма значение колко добри професионално са те самите, а успехът на бизнеса може изненадващо да зависи от уменията на колегите ти и начина, по който ги управляваш като екип. Административната регулация и стартовата инвестиция за отварянето на малък салон с до 3 работни места в България не са големи и правят това да изглежда общодостъпно. Някак лесно, нали? Но именно тази привидна лекота и масовост отнемат мечтата и я правят уязвима. Точно тя ражда еднотипни салони с еднаква големина, обзавеждане и оборудване, липса на елементарни административни процеси и бизнес план, ретро комуникация с клиентите и отсъствие на въображение и вдъхновение.

gallery gallery

Алтернативата е старт на работа в утвърден салон или верига с динамична и амбициозна среда, която ще ви развие като професионалист. Капсулирането в собствен малък салон с екип от не повече от двама фризьори може да изглежда спокойно на пръв поглед, но това убива трайно стремежа за развитие, амбицията и в крайна сметка професионалното израстване. В началото на кариерата и в моменти, в които тя има нужда от възраждане основен приоритет е намиране на работа в среда, която предоставя възможности за учене и натрупване на така важния професионален опит. Работата в успешен и развит салон за 4-5 години ще издигне професионалните умения и знания на съвсем друго ниво и даде много познания за сложността на функционирането на един успешен бизнес, вниквайки в детайли за всички дейности и механика на проспериращ салон. Наистина добрите салони ще предложат и множество програми за развитие на таланта, артистични проекти, лидерски позиции, които ще бъдат истински трамплин към вдъхновяваща кариера във фризьорството с безброй възможности.

“ Бях се записала да уча в УНСС, но още тогава знаех, че не това е моят път, а фризьорството. Да имам салон е нещо, за която мечтаех още в началото. Имах и средствата да осъществя тази мечта веднага след като завърших. Избрах обаче да израсна като личност и професионалист преди да предприема тази важна стъпка. Днес, 4 години по късно имам салон, който е сред най-бързо развиващите се салони в София, както и екип от невероятни професионалисти, с които се горде - бизнесът непрекъснато нараства, дори по-бързо от най-смелите прогнози. Дали взех правилното решение?... Цялата история, за изборите и важните решения на Габриела прочетете тук2. Селекция на салони и правилната среда

Важна стъпка напред е изборът на правилната среда (салон), която ще те учи и развива всеки ден. В нея ще прекараш следващите няколко години и на нея възлагаш надеждите си за натрупване на така ценния професионален опит. След семейството, което винаги стои на първо място, идва именно работната среда - колеги, клиенти, работодател, които ще са най-важният фактор за развитието и често ще бъдат мерило за успеха.
Как да направиш правилен избор на средата? Нашето предложение е да не разчиташ на случайността или на информация само от един източник, а да отделиш нужното време за проучвания, като на първо място поставиш най-важните за теб критерии:


# Критерий Какво означава Как да провериш
1 Престижен и модерен салон, с много клиенти. Как се грижи салона за имиджа си? Добре ли е представен на собствения им сайт и мрежи, има ли публикации за него в списания и онлайн портали, разработва ли собствени проекти и т.н. Има ли голям екип от фризьори, много клиенти? Салон с голям екип и много клиенти означава, че в него работят много добри фризьори, от които можеш да учиш всеки ден. Започни от уеб сайта на салона – как изглежда, полагат ли се грижи за него, как е описана информацията, какво ти прави впечатление. Последвай салона в социалните мрежи или си запиши час в салона за процедура в най-натоварения ден (събота, например). Виж оценките и рейтинга в Google places – има ли изобщо оценки, колко, какви, така ще видиш мнението на клиентите и колко е престижно да работиш в добра или зле оценена от клиентите локация.
2 Среда с възможности за развитие. Фризьорите обучават ли се? Има ли програми за развитие? Предлага ли обучения салона и годишна програма? Среда, предлагаща професионални обучения и различни насоки на развитие ще ти даде възможност да надграждаш над ежедневната работа в салона. Прегледай съдържанието в социалните мрежи – Facebook и Instagram, където се публикуват снимки от обучения, конкурси, артистични проекти и много други. Търси различни и интелигентни проекти, които носят собствен почерк и показват вдъхновение на екипа и това, че той е щастлив да се развива в тази среда.
3 Среда с възможности за кариера. Има ли възможности за развитие в този салон? Има ли други позиции, израстване на фризьорите в него? Салон, предлагащ нови отговорности-организационни, артистични, както и различни позиции от фризьор или асистент-фризьор – ще те развие категорично, добавяйки нови умения и знания. Това показва и добра административна структура в салона. Провери на сайта. Социалните мрежи също са добър източник. Търси салони, в които освен мениджъра има позиции, свързани с управление на екипа, артистични проекти и други.
4 Среда, която отговаря на твоята амбиция и визия за салон Представяш ли си се в тази среда? Би ли се гордял да си част от този екип и салон? Начинът на комуникация, атмосферата, динамиката в салона харесват ли ти? Харесва ли ти начина на представяне, косите, мнението за този салон? Социалните мрежи – Facebook и Instagram, ще ти покажат непосредствения имидж на салона и най-вече начина, по който салонът работи със собствената си философия. Оценките и рейтинга в Гугъл ще ти покажат мнението за клиентите. С посещението на място ще усетиш атмосферата и динамиката.
gallery gallery

“ Работила съм в много салони, включително и в Лондон, но сега осъзнавам, че това беше просто работа. В сегашния си салон открих визия за фризьорството такава, каквато винаги съм си представяла, че трябва да бъде. Тя те приласкава, подкрепя, вдъхновява да направиш следващата крачка. Тук откривам себе си, във вниманието към детайла, в прецизността с която подхожда всеки един от нас и в отношението към всеки един клиент... Вижте къде работи Михаела и научете повече за нейната история тук. ”


Селектирали сте салоните, които отговарят на критериите и е време за действие. Jobs.bg е най популярната платформа за обяви за работа и там можете да кандидатствате в избрания салон (за да се ориентирате в стила на представяне на информацията и какво да търсите, можете да видите текущите обяви на Inspire - за фризьор или за стажант). Ако салонът няма активна обява в Jobs или Фейсбук, това не е проблем. Бъдете проактивни, пишете на страницата, че се интересувате от възможността да станете част от екипа им. Мениджърите на такива салони обичат целеустремените, амбициозни и проактивни хора, ще харесат това и най-вероятно ще се свържат бързо с вас. Какво да попитате на интервюто и как да го тълкувате?

# Въпрос Отговорите означават Бележка
1 Как се третират новите фризьори? Ще има ли осигурени клиенти за тях? 1. "Разбира се, клиентите се разпределят пропорционално и балансирано между всички фризьори. Вашата задача е само да ги правите добре“- е най-добрият възможен отговор. Това означава, че салонът поема ангажимента да ви намира клиенти.
2. „Фризьорите сами си намират клиентите“ – това означава, че всички настоящи клиенти в салона се разпределят между утвърдените фризьори и салонът не инвестира във вашето развитие. Трябва да си търсите приятели, които да са ви клиенти или да се надявате на случайно влезели. Тоест, почти няма да изкарвате пари и скоро ще си търсите пак работа.
3.“Да, но първо ще помагате на старите фризьори с измиване и нанасяне на боя, след 7-8 месеца, когато си наберете клиенти ще работите самостоятелно.“- това означава, че салонът си търси помощници за старите фризьори и няма никакво намерение да ви развива като фризьор.
Можете да развиете въпроса с това колко клиенти средно на ден се очаква да имате в началото, а след 6 месеца и една година. Какво можете да направите, за да бъдат те повече.
2 Какви са възможностите за кариерно развитие? 1.“Според вашия потенциал и желания, имаме различни насоки за развитие с повече отговорности. Можете да бъдете .....тук следва изреждане на различни позиции и възможности“ – е най добрия възможен отговор. Означава, че салонът инвестира в програми за развитие на своя екип и кариерни възможности.
2. „Няма граници. От вас зависи“ - е общ отговор , без конкретно посочени възможности и не ви казват нищо конкретно. Разбира се, че зависи от вас, но самия салон трябва да дефинира определени кариерни възможности, които вие с амбиция и упоритост да достигате.
Ако е удобно, можете да разговаряте и с някой от фризьорите или лидерите на екипите, за да научите повече за тези възможности директно от екипа.
3 Има ли обучения за фризьорите и какъв тип са те? Това е конкретен въпрос, който ще ви даде отговор дали салонът се грижи за отделното израстване на всеки професионалист или се правят 1-2 общи обучения без да се отчита индивидуалното развитие и напредък на всеки отделен фризьор. Виж и съответните социални мрежи, там трябва да откриеш снимки и информация от минали обучения.
4 Колко взема най младия ви фризьор(от колко време е тук)? Колко взема най-стария ви фризьор(от колко време е тук)? Тези 2 въпроса ще ви дадат ясна представа откъде ще започнете като нива на заплащане и докъде може да стигнете. Не се притеснявайте да питайте за заплащането, просто не го превръщайте в основна тема. Отговорите от типа на „всичко зависи от вас, различно е“ – означават ,че мениджмънта няма представа колко ще изкарвате или не го интересува.

3. Съзнание за важните неща, промени себе си.

Фризьорството може да бъде много доходоносна професия. В момента в успешните салони доходите на развитите фризьори могат да са сравними с доходите на повечето мениджъри на отдели в големи компании, нареждайки се до най-добрите заплати в България. Начинаещите фризьори в успешни салони започват от много комфортно ниво (над 1000лв ) през първите месеци и просперират бързо. Но никой от тях не го прави, заради парите. Погрешно е мисленето, че за фризьорите най-важни са парите. Поне за истинските такива. За тези хора, които са изрисували ножицата в сърцето (или на ръцете си) най-важното нещо е вдъхновението и мисията да създават нещо красиво, извън теб, да даряват усмивки и красота всеки ден. Именно това ги води напред, а съответното заплащане и възнаграждение за професионалното им развитие неизменно следва.


“ Фризьорството е въображение! Вярвам, че ръцете са продължение на мисълта. Харесва ми да мисля творчески, харесва ми да си представям косите на клиентите по време на диагностиката, а след това и да ги сътворявам. Доказвам всеки ден на себе си, че аз мога, именно това ме вдъхновява повече. Избрах професията, защото това е най – голямата ми страст – косата, и най- вече да творя всеки ден. Преди мислех за парите, разбира се. Не съм си и представяла, че мога да изкарват толкова с тази професия, но откакто работя в този салон, вече 5 години, не съм се притеснявала дори и за секунда...Виж цялата история на Яница тук."

Казват, че много хора пропускат възможностите в живота си, защото са маскирани като работа. Въвлечени в забързаното ежедневие и рутина много често за фризьорите това става просто работа и те загубват страстта към професията. Онази мечта, която ги е накарала да посегнат към ножицата. Правилната среда е тази, която ще те вдъхновява ежедневно и няма да позволи угасването на тази страст. Идеята да бъдеш част от идея, концепция, от нещо, по голямо от теб - това осмисля рутината и придава друго значение на рутината, превръщайки го от просто разтваряне на тубичка боя в мисия. Кръстоносен поход и мисия за красота, в която преоткриваш себе си и виждаш нещата под различен ъгъл.


“ В Inspire съм от самото начало, започнах веднага след завършването си и в началото за мен това беше просто работното ми място, бях недоверчив, всичко ми звучеше прекалено невероятно и прекрасно за да повярвам, че е истина. В последствие се превърна във втори дом , в училище, в нещо много повече от салон, в който работя. Средата, хората, екипът тук промени мирогледа ми, накара ме да погледна на живота под един друг ъгъл, от който да видя нещата различно, да повярвам в мечтите си, да се развивам, да се опозная и да се приема, да се изразявам, да откривам вдъхновения ежедневно и да вярвам, че всичко е възможно, когато си фокусиран и отдаден на истински важните неща. Научете повече за вдъхновението на Денис и цялата история тук. ”

“ Когато тръгнах по този път, не осъзнавах всъшност колко е трудно, колко отговорна професия е и как ще ме промени. Днес, след много години като фризьор смело мога да кажа, че съм много щастлива, че последвах мечтата си да бъда фризьор толкова упорито, колкото и да ми е било трудно понякога, бях упорита и никога не се отказвах. Защото чувството да видиш клиента щастлив и доволен от това, което си сътворил с косата му е неописуемо. Това е изкуството в нашата професия и това че сутрин ставам с усмивка за работа и отивам с желание е най-хубаво. Повече за вдъхновението, работата с усмивка и цялата история на Джули тук. ”

Кандидаствай като изпратиш автобиография на office@inspirebg.com или по нашите активни обяви в jobs.bg за позиция фризьор или позиция стажант.


Всички права текст и снимки запазени, Inspire, 2019.

За нас

Концепция за бизнес клас салони за красота от ново поколение.

Отворено

  • Вторник - Събота
  • 9:00 - 21:00
  • Неделя - Понеделник
  • 10:00 - 20:00

Контакти